Veronica Onlajn

En av mina kreativa platser i livet =).

Vetenskap: Biometeorolgi

Biometeorologi: Vilken inverkan vädret har på människors fysiska och psykiska hälsa. En åkomma av flera är migrän, något jag tyvärr lider av emellanåt.

Jag kan fungera normalt om jag har migränkänningar utan aura och som inte är för kraftiga, då kan jag klara av att titta på TV exempelvis, men med illamående. För många år sedan fick jag diagnosen migrän (farmor hade det och jag är säker på att pappa har det, fast han inte har fått en diagnos fastställd). Jag har haft migrän sedan jag var runt 10 år gammal och har testat olika typer av mediciner; under en period på 90-talet hade jag så kraftiga och regelbundna anfall att jag fick sprutor.

För några år sedan fick jag träffa Mattias Linde, en huvudvärksspecialist som forskar i ämnet. Han kunde snabbt ge mig fem diagnoser:

  • Migrän med aura
  • Migrän utan aura
  • Basal migrän
  • Spänningshuvudvärk, periodvis långvarig (kronisk)
  • Medicinframkallad huvudvärk

För att bli kvitt den sistnämnda kunde jag inte äta några som helst smärtstillande under två månader. Det var otroligt jobbigt i början, men det gick och jag mådde bättre! Idag är jag restriktiv med tabletter och tar bara om det är absolut nödvändigt och överskrider inte doseringen.

I helgen hade jag migrän med aura och det var ett av de värsta anfallen på länge. Jag klarade inte av ljus, ljud eller lukter, det skar och bultade i huvudet och bakom höger öga, kraftigt illamående så man kastar upp. När det är så illa så vet man inte hur man ska ligga med huvudet, man får talsvårigheter (sluddrar), kan inte koncentrera sig, det får inte vara för varmt eller kallt i sovrummet…

Migrän kan orsakas av många saker och för min del är det flera saker som kan trigga igång det hela. Hårda vindar (kan låta konstigt, men det är ett faktum), väderomslag, åskoväder som byggs upp, för lite sömn, stress, för hög puls.

Vid flera tillfällen när vi har varit uppe i fjällen och vandrat så har det slutat med migrän, så långvarig träning/motion kan också utlösa det hos mig. Om jag inte har en bra ”huvuddag” så kan jag inte äta råa tomater eller starka ostar. Rödvin undviker jag konsekvent. Kortfattat så är det så här: Eftersom jag har olika typer av migrän så triggas de av olika saker.

Det är bara jag som kan min huvudvärk/migrän och jag gillar inte att få goda råd om hur jag ska bota eller förebygga och få griniga mothugg när jag förklarar att de inte fungerar. Det är intressant hur någon som knappt har vanlig huvudvärk har lösningen när forskare inom ämnet inte kan bota det.

Några år efter mina besök hos Linde fick jag en remiss till neurologen på Frölunda sjukhus. Där fick jag även diagnosen Hortons huvudvärk. Räckte det inte med de övriga?

Hortons, även kallad ”cluster headache” och ”suicide headache”, där det inte värker utan är en ordentligt smärta som oftast sitter i/bakom mitt högra öga, det känns som om varken öga eller hjärna får plats. Det har jag endast någon gång per år nu för tiden, tack och lov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *