Veronica Onlajn

En av mina kreativa platser i livet =).

Dags för en ny piercing!

Efter en tids fundering bestämde jag mig och bokade tid för att göra en daith-piercing i mitt högra öra – tid har bokats till den 4 maj.

Jag har läst mycket om denna piercing och det är ett försök att mildra mina migränkänningar och anfall, den kallas också specifikt för ”migränpiercing”. En daith görs i örat på den sida där man mest har märk och placeras i en broskdel ovanför hörselgången.

Har man kronisk migrän och/eller huvudvärk kan det vara värt att testa – om inte annat så jag en fin piercing. Den börjar bli mer och mer populär bland personer som lider av kronisk huvudvärk i olika former.

Det är ingen mirakelkur och jag förväntar jag mig knappast att de försvinner till 100 procent, men om de blir färre och inte lika intensiva så är det en stor vinning. Det är inte vetenskapligt bevisat att en daith-piercing fungerar, det är kanske en placeboeffekt. Det intressanta är OM jag kan bli hjälpt oavsett anledning.


Uppdatering: 4 maj 2019

När jag vaknade i fredags morse mådde jag bra och plötsligt i bilen på väg till jobbet så fick jag aura och en tung huvudvärkskänsla. Min första tanke var piercingen nästa dag och att jag har migränmedicin på jobbet. Jag har alltid tabletter där och i min handväska, men av någon outgrundlig anledning hade jag inte några någonstans! När det var morgonfika passade jag på att åka hem, ta tablett och sitta ner en stund innan jag åkte tillbaka.

Känningarna satt i resten av arbetsdagen och jag lyckades jobba (med någon paus från datorn emellanåt). Det är inte varje gång jag blir riktigt groggy av medicinerna men då blev jag det. Känslan kan säkerligen jämföras med ett drogrus!

Efter lunch ringde min mobil och det var piercingstudion, Barbarella, med beskedet att tiden måste bytas på grund av sjukdom. På tisdag klockan 17.00 kommer det ske istället – förutsatt att personalen har tillfrisknat till dess!

Idag har jag mildare känningar fortfarande och har tagit det lungt med några kortare promenader med sambon och gemensam matlagning. Anledningen till att jag mår så här den här gången är inte något jag har ätit utan det är vädrets inverkan.


Jag har fått några mailfrågor:

När du har migränkänningar, vad har du för symtom då? /TS

Jag börjar gäspa ovanligt mycket, nacken blir stel, lätt illamående (som blir värre ju längre tid som går), törst, sluddrar och har koncentrationssvårigheter, synrubbningar och hörseln försvinner stundtals (oftast om jag har aura), kastar upp och får som luftbubblor i strupen.

Oftast sitter smärtan på högersidan och ögonlocket börjar hänga, näsan rinner och vissa gånger kan jag även uppleva känselbortfall på den sidan av huvudet/ansiktet och ner mot halsen.

Om det är en basilär migränattack (som börjar i hjärnstammen) har jag en tung huvudvärkskänsla i bakhuvudet och får nästan samtliga symptom som ovan. När väl anfallet börjar och smärtan kommer är det enda raka att vila, helst försöka sova, där det är svalt, tyst och mörkt.

Äter du någon förebyggande medicin och i så fall vad? /BM

Jag har provat förebyggande tabletter i omgångar under åren, men ingen har hjälpt, någon fick jag biverkningar av. En bekant som jobbar inom vården tipsade mig om att äta magnesium för något år sedan och det tycker jag har hjälpt något! =)

Jag har migrän som är genetisk, är det så för dig också? Jag tar sprutor för jag har svårt för tabletter. /ÅL

Ja, min farmor hade migrän. Jag och min syster har det… som tur är har syrran det inte lika ofta som jag. Jag testade sprutor (engångs) på 90-talet, men jag klarade inte av dem för de krånglade.

Får du många kommentarer/tips från folk som inte förstår vad migrän är? /MK

Oh ja! Jag har haft detta sedan jag gick i mellanstadiet (kanske tidigare men jag kommer inte riktigt ihåg) och har fått diagnos ställd av ett flertal läkare, däribland några experter inom området. Jag kan min huvudvärk/migrän bäst själv, men får ofta ”goda råd/omtänksamma tips”.

”Ta en alvedon, det brukar göra!”

När jag frågade om personen har migrän så fick jag svaret:
”Nej, jag har bara huvudvärk, du vet lite molande över pannan.”

”När jag får ont i huvudet dricker jag lite vatten och tar en snabb promenad eller en joggingtur.”

Jag får konstiga ögonkast och miner när jag förklarar att när jag får upp pulsen det minsta eller blir ’överhettad’ övergår känningarna till ett ordentligt anfall. Det bultar och spränger i huvudet så kraftigt att jag kastar upp.

Försök du att springa när du är illamående, har kraftig yrsel, en huggande och intensiv smärta som gärna sitter bakom/i ena ögat och resten av den huvudsidan, har en benägenhet att kasta upp, är hyperkänslig mot ljus, ljud och kanske även beröring, så får vi se om du trallar på hemvägen eller ligger i en knuten hög i en buske.

”Du ser inte sjuk ut, tycker jag.”

Har jag känningar så kanske det inte syns så tydligt alla gånger, men om jag spyr på dina skor så tycker du nog annorlunda?

”Det är bara huvudvärk.”

Migrän är migrän. Punkt.

”Är det den tiden på månaden?”

För kvinnor kan både ägglossning och menstruation vara en utlösande orsak. Gör det någon skillnad vad orsaken är? Jag hör för övrigt till den gruppen som inte får hormonell migrän så ofta.

”Om du provar att undvika socker/äta enligt LCHF så kommer du må mycket bättre!”

Må bättre kommer jag säkerligen göra, men det finns inget botemedel mot migrän.

”Du är nog lite stressad och måste sova ut ordentligt.”

Migrän är en genetisk och neurologisk sjukdom som resulterar i en hjärnstam som är sensibiliserad. Den överreagerar till annars normala stimuli och följaktligen har många migräniker hälsosamma stressnivåer och upplever ändå migränanfall.

”Har du varit hos läkaren och kollat upp detta? Något måste man väl kunna göra?”

Det kom från en person som vet att jag har diagnosen ställd, har receptbelagd medicin och går på årliga kontroller. Jag har testat akupunktur, ätit hälsosammare och så vidare, men min migrän har varit densamma.

Detta är bara några av de kommentarer jag har fått genom åren och jag är ibland så innerligt trött på att behöva förklara allting om och om igen. Nästa gång får jag ge dem länken till den här sidan istället.


Det finns en bra engelskspråkig sida som beskriver olika typer av migrän:
Migraine Pal | Migraine Symptoms, Side Effects, Stages »
Migraine Pal | Do Daith Ear Piercing Help Prevent Migraine? »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *