Konsten att borsta tänderna på en katt

Jag hade kompledigt i fredags och hade passat på att boka in tid hos veterinären för båda katterna som behövde ta bort tandsten. Jag lämnade dem på morgonen och gjorde sedan lite ärenden - bland annat tandläkarbesök för egen del och shoppade lite mer växter till balkongen.

Vid 15.30 hämtade jag upp de små vingliga och jag fick tala med veterinären Marianne. Hon berättade att Oscar behöver en ögonsalva för ena tårkanalen är lite trång och behöver en behandling. Tre gånger om dagen i 8-10 dagar.

Sedan kom hon till Elsa som har smackat emellanåt och som jag trodde berodde på tandsten. Marianne berättade att hon hade haft en lös tand som hon hade tagit bort och visade mig i en liten förpackning. Elsa har också lätt inflammerat tandkött, så ordinationen är tandborstning varje dag följt av en gel som man stryker på tänderna med fingret.

Vår lilla vase1 som fick utstå detta på sin femårsdag dessutom!

Så hur borstar man tänderna på en katt utan risken att bli sönderriven?
På fredagkvällen fick hon vara ifred med tanke på att hon varit sövd och har blivit av med en kindtand. När vi skulle borsta i lördags så höll Miikka henne i famnen och jag kom inte åt eftersom hon ålade sig.

På kvällen kom jag på att man låter henne sitta själv och så leker man med tandborsten. Sagt och gjort så var vi tvungna att prova. Miikka höll tandborsten och jag var tvungen att fotografera =).

Elsa

Elsa

Elsa

Elsa

Elsa


1 Vase, vasen är i detta hänseendet ett göteborgskt uttryck för "stackare" eller "lille stackare".
Publicerad:
Måndag 14 maj 2018