Italientrio -
En rundresa med historiska inslag

Den 8 juli kom jag hem från en semesterresa till Italien med min storasyster och lillebror. Vi flög till Rom där vi bodde på ett fyrstjärnigt hotell (som vi tyckte förtjänade max två).

Destination Pompeii
Tidigt på morgonen dagen efter kom en minibuss och hämtade upp oss. Chauffören var en charmig karl vid namn Achille som berättade lite anekdoter längs Amalfikusten.

I bussen satt fyra amerikanare - ett medelålders par och två yngre tjejer med asiatiskt ursprung - alla från New York. Ingen av dem var så pratsamma, men vi ställde frågor och försökte få igång samtal och diskussioner med de övriga. Till slut struntade vi i dem och höll låda själva med Achille mellan hans berättelser.

Amalfikusten mot Pompeji

Vi stannade till några gånger längs vägen för frukost, några utsiktsplatser och senare lunch. Achille rattade oss säkert längs de smala och slingrande vägarna och styrde kosan först mot Neapel och vidare till Pompeji där vår guide, Hector, visade oss runt bland ruinerna.

Guiden Hector i Pompeji

Därifrån tog vi motorvägen till Rom där vi blev avsläppta vid hotellet. Vi skulle kunna tänka oss att åka tillbaka till Pompeji, men då med bara en audioguide så man kan gå runt i sin egen takt. Nu var det bara det som drar turisterna mest, som bordellerna ;).

Roma - den eviga staden
Jag och Jessica som varit i Rom tidigare visade Henrik flera ställen som Pantheon, Colosseum och Forum Romanum samt många mindre platser. Pantheon, detta gamla tempel som man aldrig tröttnar på är ett måste att besöka varje gång man åker till Rom.

Har du inte besökt Pantheon så har du heller aldrig varit i Rom.

Mitt ordspråk som ni gärna får låna. Glöm inte vem som har copyright! =)

Vatikanstaten
Vi fick även besökt Vatikanstaten för första gången under en hetsig guidad tur av Ekaterina. Blir det en nästa gång får det bli med en audioguide även här. Det var väldigt mycket folk och varmt, så vi var helt slut när vi kom ut därifrån. Så här i efterhand kommer jag knappt ihåg allt jag har sett, tack och lov för foton jag har tagit!

Vatikanstaten


Venezia
Efter fyra nätter i Rom tog vi tåget till Venedig där vi stannade i fem nätter. Vi älskar den staden och jag får aldrig nog av att gå i trånga gränder och över broarna oavsett tid på dygnet.

Grand Canal Grand Canal med utsikt mot katedralen Santa Maria della Salute.

Vi åt oftast på Rossopomodoro - fantastisk mat och service - njöt av värmen och traskade runt. Det är mycket turister här så vi gick in i smågränderna och tog oss därför fram mycket enklare. Henrik hittade lätt överallt så vi följde honom.

En klassisk konsert skulle gå av stapeln i en kyrka, så vi köpte biljetter till denna föreställning och tog sedan en promenad för att se solnedgången.

Venedigs lagun Vy från Fondamenta Della Dogana alla Salute mot Markusplatsen.

Det anrika Caffè Florian som öppnade sina portar den 29 december 1720, då under namnet Alla Venezia Trionfante, fick äran av ett kvällsbesök. Vi tog en fika (fast det kanske är fel att använda det svenska ordet för något så tjusigt italienskt) och tyckte det var skönt att bara sitta ner lite och få en paus från folkmängderna.

Namnet ändrades senare till Caffè Florian för att hedra dess grundare Floriano Francesconi. Här har många kända personer avnjutit en kopp kaffe och sett venetianer och turister passera på Markusplatsen: Casanova, Charles Dickens, Lord Byron, Max von Sydow...

Caffè Florian

Dagen efter gick vi till Caffè Florian igen för lite mer gott kaffe. Efteråt köpte Jessica och Henrik med sig kaffekoppar härifrån, jag stod över för jag ville inte ha mer att släpa på, men det blir ett inköp nästa gång.

För en nästa gång blir det! =)

Publicerad:
Söndag 10 juli 2016