5 städer på 10 dagar

Jag och Jessica ville ut och resa och bestämde oss för Italien. Vi bokade flyg med Ryan Air tur och retur, hotell på Booking.com och tågresorna via Trenitalias hemsida. Vår rutt såg ut så här:

Göteborg-Milano-Venedig-Bologna-Rom-Pisa-Göteborg


Milano
Dagen efter vi anlände köpte vi vatten och frukt, gick mot Piazza del Duomo för att beskåda Domkyrkan och Galleria Vittorio Emanuele II.

Piazza del Duomo, Milano

På andra sidan gallerian låg Teatro alla Scala (kallas oftast bara för La Scala), ett världsberömt operahus. På Piazza della Scala, torget framför operahuset, står en staty föreställande Leonardo da Vinci.

Det var inte så mycket mer än så att titta på i den stan. Vi har kanske fel, men i augusti är så mycket stängt i Italien då italienarna själva tar semester.

Venezia

Venedig

Jag har alltid fascinerats över denna stad, den som började med holmar ute i en lagun, broar byggdes, pålar kördes ner i den mjuka botten, hus uppfördes... All den historia som gjorde Venedig till ett eget litet rike i Italien redan på 800-talet när staden hävdade sin självständighet.

Vi tog dagarna som de kom, inga måsten eller jäktande att se så mycket som möjligt de dagarna vi var där. Något att rekommendera är att boka inträdesbiljetter till Markuskyrkan på nätet, då slipper man stå i turistköerna. Därefter tar man hissen upp till toppen av kampanilen där det bjöds på en spektakulär utsikt över lagunen och staden.

Vi åt väldigt god mat på restauranger som låg utanför de typiska turiststråken, gick i smala och folktomma gränder, satt vid Grand Canal med fötterna dinglandes över vattnet... Detta är helt klart en av mina favoritplatser som jag har besökt utomlands.

Bologna
En väldigt varm tågresa från kusten till inlandet och Bologna, en av Italiens äldsta städer. Under medeltiden stod här kanske upp till 180 torn. De byggdes av de rikaste familjerna och användes antagligen som både offensivt och defensivt försvar.

Bologna

På bilden ser ni Le due torri, de två tornen - Torre degli Garisenda och Torre degli Asinelli - med statyn föreställande S:t Petronius framför.

Vi var tappra (jag har svindel) och gick upp i Asinelli-tornet. Det var inte så jobbigt som man skulle kunna tro bara man tog en paus vid plattformarna som kom regelbundet. Vid möte fick man trycka sig mot tegelväggen så att de kunde komma förbi.

Tornet är 97,2 meter högt och de 498 nötta trätrapporna tar dig upp till toppen. Det är det högsta medeltida tornet som lutar i världen.

Och för att svara på din tanke du precis fick: Ja, det lutar mer än tornet i Pisa. Fantastisk utsikt och man ska inte missa att gå upp i Asinelli och blicka ut över den röda staden när man är i Bologna.

Roma - den eviga staden
Åker man hit i augusti får man räkna med att det är varmt... nej, hett! Vi bodde på ett nytt och tjusigt hotell på Via Nazionale, en större gata som leder från Piazza della Repubblica och ner till Piazza Venezia.

Det var en perfekt plats att utgå från när vi skulle se Altare della Patria (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, eller kortfattat "Skrivmaskinen"), Colosseum, Pantheon, Trevifontänen, Forum Romanum och andra ställen.

Skrivmaskinen Altare della Patria

På grund av värmen tog vi en liten siesta på hotellrummet när det var som varmast om dagarna för att sedan gå ut igen för mer turistande. En stad väl värd att besöka om och om igen!
Pisa
Här vistades vi i knappt ett dygn och efter att ha installerat oss på hotellet gick vi över floden och bort till Piazza dei Miracoli, Miraklernas fält. Bredvid Il Duomo, domkyrkan, står en av de mest kända byggnaderna i världen. Det byggdes många torn i Italien under medeltiden, och detta klocktorn var ett av dem, men tyvärr så hade man inte räknat med den sanka marken som är orsaken till att tornet lutar.

Jag har läst någon gång att redan när första våningen byggdes så noterade byggmästaren att det började luta, så han skulle uppväga lutningen med att placera ett tyngre överhäng som motvikt.

Pisa

Det tog runt 200 år innan tornet stod klart och ljudet av klockorna hördes över Pisa. Man kan inte säga annat än att det är en vacker byggnad. Domkyrkan intill och även dopkyrkan är fina byggnader. Just hur mycket tornet lutar är tydligt på denna bilden:

Det (mycket) lutande tornet i Pisa

Här på "baksidan" av tornet syntes denna utsmyckning med babianer, men jag har inte lyckats hitta någon beskrivning eller förklaring vad detta betyder. Vet du?

Babianer på Pisatornet


Det hade varit varma tio dagar i Italien och på kvällen i Pisa började svalare vindar komma in i hotellrummet. Plötsligt kom det ett ordentligt åskoväder och regnet öste ner. På gatan utanför hördes folk komma in i en festligare stämning för att fira att den långa torkan var över.

Publicerad:
Söndag 9 september 2012